Van uitstel komt niet altijd afstel: 4 tips om je uitstelgedrag aan te pakken

Toen ik begon met Dot had ik me voorgenomen om minimaal 1 keer per maand een blog te schrijven. 1 keer per maand. Dat is niet zo veel. Moet lukken toch? Nou, niet helemaal, kijkend naar het aantal blogs dat ik tot nu toe heb geschreven. 1 keer per half jaar komt meer in de richting. Maar hoe kan dat nou? Ik vind het namelijk hartstikke leuk om blogs te schrijven.

Practice what you preach, toch?!
“Jij hebt zeker altijd alles af!”. Iets dat ik bijna dagelijks hoor van mensen die ik train of coach.
Zet Cas Spijkers elke avond een sterrenmaaltijd op tafel? Die zal vast ook wel eens naar de FEBO gaan. En zal een topstyliste in haute couture boodschappen doen bij de Appie? Of soms ook in een joggingbroek met Crocs? Ok, die Crocs waarschijnlijk niet. Maar vast wel eens in een broek uit de collectie van vorig jaar.
Dus nee, ik heb niet altijd alles af. Ook ik stel dingen uit. En dan ben ik zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 9 op de 10 mensen uitstelgedrag heeft.

Hoe komt dat dan?
Ik heb veel trainingen gegeven de laatste maanden. Zo veel dat ik ook soms in de waan van de dag zat. Trainen, voorbereiden, nieuwe voorstellen schrijven, repeat. Mijn mooie voornemen was ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. De weken vlogen voorbij zonder een blog te hebben geschreven.

We zijn geneigd om dingen op te pakken die ons makkelijk en snel afgaan. Dingen waarbij we meteen in de actie-stand kunnen gaan. Dat geeft ons kortstondig een voldaan gevoel. Maar dat voldane gevoel verdwijnt heel snel als we daardoor andere, niet urgente maar wel belangrijke, dingen laten liggen.

Hoe pak je uitstelgedrag aan?
Begin januari heb ik in mijn agenda gekeken en alvast een ‘dot-week’ ingepland in de maand mei. Een week zonder trainingen, zodat ik zelf weer een training kan volgen. Een week zonder coaching, zodat ik weer scherp naar mezelf kan kijken. Een week zonder hollen, zodat ik kan kijken naar wat ik belangrijk vind en waar ik focus op wil leggen. En een week, zodat ik weer eens de tijd kan nemen om een blog te schrijven. Die week is nu. En ik ben blij dat ik hem heb ingepland. Ik heb veel achterstallig uitstelwerk aangepakt. Met een voldaan gevoel. En ik heb alvast een nieuwe ‘dot-week’ ingepland in het najaar.

Uitstelgedrag is een complex verhaal. Je kunt er een driedaagse masterclass voor volgen. En uitstelgedrag zal altijd terugkomen. Maar ik kan je wel een paar tips geven die je kunnen helpen, zodat je wat minder gaat uitstellen.

Tip 1:
Begin ‘s ochtends direct met de taak die je al zo lang uitstelt. En dan bedoel ik ook echt direct. Dus niet eerst mail checken, of toch nog even die aardige collega helpen.

Tip 2:
Om tip 1 beter uit te kunnen voeren is het handig dat je de dag van tevoren al bepaalt waar je de volgende ochtend direct mee aan de slag wilt gaan. Als je dat namelijk de dag zelf bedenkt dan komen er meestal weer andere taken voorbij, waardoor je alsnog afgeleid wordt.

Tip 3:
Plan zo nu en dan een dag/week “niks". Stilstaan en reflectie helpt je om weer focus te krijgen.

Tip 4:
Als je iets uitstelt en je gaat er niet mee aan de slag: accepteer dan ook dat het is zoals het is! Dus je druk maken en vervolgens niet in actie komen geeft alleen maar stress. En balen van jezelf zorgt er niet voor dat je in beweging komt. Ga er vol voor of laat het gaan. Wees een beetje lief voor jezelf.